Strategii pentru planul de content marketing în e-commerce
Înainte de a lua decizia de cumpărare, utilizatorii intră pe un site pentru conținut, altfel spus, să vadă despre ce este vorba. Fie că citesc un articol sau un review, accentul la prima interacțiune se pune pe conținut. Tocmai de aceea, este important să înțelegem care este rolul conținutului în viața consumatorului.
În cazul brandurilor de renume (cunoscute în rândul publicului larg), consumatorilor le este la îndemână să achiziționeze un produs. Însă, atunci când magazinul online nu este cunoscut, aceștia o să fie atenți la pagina de contact, la review-uri, la pagina „Despre noi” și o să facă research pe Google. Rolul conținutului este să rezolve aceste situații, în care consumatorii fac o cercetare mai avansată.
Cum îți planifici strategia de conținut pentru un magazin online?
Cel mai important pas este să îți stabilești obiectivele. Care este scopul unei acțiuni, de ce o faci și în ce direcție vrei să mergi. Spre exemplu, poate să fie vorba despre creșterea vizibilității. Iată 2 exemple de acțiuni eficiente pentru atingerea acestui obiectiv:
-Articole pe blog. Acestea au scopul de a educa consumatorul înainte de procesul de vânzare. În același timp, articolele pe blog au efect pe SEO, deoarece brand-ul tău poate fi afișat în pagina Google pentru un volum mult mai mare de cuvinte și întrebări pe care le au utilizatorii legate de industria din care faci parte, de produse sau alte informații din nișa respectivă, ajungând astfel la mai mulți utilizatori. Prin urmare, câștigi mai mult trafic prin vizibilitatea oferită de motorul de căutare.
–Postări pe social media. Acestea te ajută să creezi o legătură cu utilizatorii și să determini interacțiune. Acest lucru se traduce prin fidelizarea clientului și recenzii pozitive, atât cele scrise cât și cele transmise verbal. În plus, în social media ai ocazia să obții în timp real user generated content care va contribui la creșterea vizibilității și credibilității.
Dacă obiectivul tău este să vinzi atunci încearcă să:
–Oferi incentives. Creează oferte personalizate de tipul OTO (one time offer). Adaugă un produs la super ofertă, pe care clientul o găsește doar la momentul respectiv.
–Testimoniale de la clienți. Acestea te vor ajuta să crești credibilitatea brandului și implicit decizia de cumpărare.
–Automatisme. Spre exemplu, recomandări de produse, produsele afișate în zona upsell, corssell. Odată câștigată încredere clientului, scopul este să îl motivezi să cumpere mai multe produse, să ai o valoare a coșului cât mai mare.
–Studii de caz pe clienții cu care ai colaborat, în care analizezi ce a funcționat bine pentru o anumită categorie de client, ce poate fi îmbunătățit.
–USP (unique selling proposition). Fie că vinzi produse de nișă sau de larg consum este recomandat să stabilești o calitate unică sau un serviciu adăugat, care să te ajute să te diferențiezi de celelalte branduri din domeniul tău. Spre exemplu, poți să oferi serviciu de consultanță gratuit, livrarea gratuită, returul gratuit.
Tipuri de conținut pentru un magazin online
Este recomandat ca cele mai importante informații dintr-un site să fie afișate în primul ecran. Majoritatea utilizatorilor accesează site-urile de pe mobil, iar atunci când vine vorba de e-commerce, clientul trebuie să vadă prioritar produsul și opțiunea de adaugă în coș. Nu este recomandat să afișezi mai multe informații în detrimentul produsului sau a opțiunii de adaugă în cos, deoarece scopul principal este vânzarea.
Conținutul afișat în pagina de produs trebuie să cuprindă caracteristicile, beneficiile și avantajele produselor sau serviciilor tale.
Caracteristicile se referă la informații despre: cum este produsul, din ce este făcut, durata de valabilitate, țara de proveniență, imagini, video.
Pe de altă parte, beneficiile se referă la informații despre: ce câștigă clientul dacă folosește produsul tău și cum îl folosește, ce nevoi îi acoperă și ce problemă rezolvă. Există mai multe tipologii de oameni care achiziționează acelasi produs, iar din acest motiv este recomandat să ai mai multe scenarii despre cum se poate folosi produsul tău.
Spre exemplu, brandurile de haine, folosesc imaginea unei tinere, a unei femei de culoare sau a unei adolescente, tocmai pentru a crea mai multe scenarii în care consumatorul să se regăsească. Recomandat este să aplici aceste optimizări pentru produsele vedetă pe care le ai sau pentru produsele din categoria bestseller.
Secțiunea avantaje va cuprinde informații legate de cum este mai bun produsul tău comparativ cu cel al competiției, testimoniale de la clienți etc.
Blogul într-un magazin online
Dacă vrei să ai un blog relevant trebuie să îți asumi responsabilitatea de a publica constant conținut de calitate. Dacă resursele sau timpul tău este limitat, poți face o serie de articole evergreen în care promovezi produse care se vând într-un anumit sezon sau pentru anumite sărbători. Pe acestea le poți refolosi în fiecare an, cu condiția să faci update pe conținut și pe produs, precum și o cerere de reindexare în Google.
O alternativă poate fi să creezi o listă limitată cu articole pentru a dezvolta tutoriale de referință, pe care le actualizezi la nevoie, ținând cont de durata de viață a produselor pe care le vinzi.