Insta-Hacks
Instagram tips and tricks
0

INSTA HACKS – Cum să nu cazi pradă scam-urilor de pe Instagram

Odată cu creșterea platformei de socializare, s-au înmulțit și hack-urile prin care se urmărește înșelarea utilizatorilor în vederea obținerii de bani sau informații personale care pot fi folosi mai apoi cu diverse scopuri, prin scam-uri care pot fi sub forma unor mesaje credibile, de mai multe feluri. 

Aceste mesaje sunt compuse pentru a părea cât mai veridice, de la simple mesaje cu felicitări pentru conținutul creativ al feed-ului, complimente personale sau fel de fel mesaje de încurajare de a continua tot așa, cu treaba bună. Discuțiile pot degenera către false povești de dragoste, care încep cu simple cuvinte frumoase, scam-eri care pretind a fi singuri, divorțați, văduvi sau suferinzi, ca după o perioadă de timp să ceară bani pentru zboruri sau vize, pentru a-i vizita pe cei pe care îi păcălesc. Odată transferați banii, scam-erii dispar. 

O altă practică des întâlnită este loteria falsă, atunci când un cont fals pretinde a fi cineva cunoscut – celebritate, personalitate din sport sau societatea civilă sau chiar un ONG. Mesajele vor părea cât se poate de reale, menite să convingă userii să se înscrie pentru a participa la loterie sau chiar vor fi informați că au câștigat un premiu fabulos. Pentru a intra în posesia acestuia, li se vor cere date personale – numele, datele de identificare, adresă personală, date ale cardurilor etc și un mic avans, destinat plății taxelor, pentru a putea intra în posesia premiului. Și în acest caz, odată colectate datele personale și suma de bani, scam-erii vor dispărea fără urmă. 

O schemă practicată în ultima vreme destul de des este cea a avertizărilor de securitate online și reclamație de încălcarea drepturilor de autor, mesaj care vine cu un link clonat de cele mai multe ori sau cu o extensie ciudată, care odată accesat, va afecta contul utilizatorului păcălit sau chiar va fi blocat de către hackeri, urmând ca în schimbul deblocării și recuperării, să se perceapă sume mari de bani. 

Pe lângă cele enumerate, mai pot fi încercări de phishing, abonamente lunare plătite care au fost accesate și copiate datele, astfel că se vor cere plăți suplimentare, fraude ale cărților de credit, scam-uri care au ca promisiune joburi de vis sau o investiție substanțială. 

Persoanele avute în vizor pentru astfel de scam-uri sunt, de obicei, influenceri sau micro-influenceri, cu o comunitatea relevantă ca cifre, cu diferite postări sponsorizate și care pot suferi major în urma pierderii conturilor, însă practicile nu se limitează la aceștia. Pot fi targetați oameni simpli, conturi personale, utilizatori ce pot părea vulnerabili. Însă s-au înregistrat și astfel de fraude și la nivel de conturi mari, ale companiilor internaționale de cosmetice, spre exemplu, care au dus la închiderea contului/conturilor și la dăunarea conturilor asociate sau ale angajaților. 

Tocmai de aceea, este esențial ca atunci când se primește un astfel de mesaj, să nu se ia în serios, să nu se dea click înaintea citirii tuturor detaliilor cu atenție, de a verifica contul de pe care s-a trimis și informațiile din Privacy and Safety Center ale Instagramului. 

Sharing is caring
Related Posts
Cum să-ți promovezi business-ul direct din Instagram – Ghid Step by Step
Cum să îți crești lista de e-mailuri prin Instagram Marketing
Instagram Stories 2020! Cum să le folosești pentru businessul tău

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage